TENEKE KUTUNUN HİKÂYESİ
Eski çağlardan itibaren önce altın ve gümüş gibi kutular şeklinde karşımıza çıkan daha sonra güçlü alaşımlar ve kaplamalarla hayat bulan metal ambalajlar günümüzde de birçok ürün için kullanıma kadar koruma görevini üstleniyor.
TARİHÇESİ
Teneke plakanın üretimi M.S. bin 200 yılında Bohemya’da keşfedilirken teneke ile kaplı konserve kutuları 14 üncü yüzyılın başlarında Bavyera’da biliniyordu.
Kaplama teknolojisi 1600 lere kadar bir sır olarak saklanırken bu tekniği çalan Duxe Saxony, 19 uncu yüzyılda Fransa, İngiltere ve tüm Avrupa boyunca bu tekniği ilerletiyor. William Underwood’un prosesi ABD ye iletmesinin ardından demirin yerini, kalite ve üretimi artıran çelik alıyor.

Günümüz kutularının yolculuğu

ASA TENEKE
METAL AMBALAJIN ÖNEMİ
Metal kutular çürüyüp bozulan gıdaların korunması için kullanılan ambalajlardır. Ayrıca boya, kimyevi maddeler gibi gıda dışı ürünlerin ambalajlanmasında da kullanılır. İçine konulan ürünlerin bozulmaması için çeşitli organik kaplamalar geliştirilmiştir.
Metal kutu üretiminde en çok kullanılan malzeme çeliktir. Farklı tip çelik levhalardan üretilen metal kutular, çeşitli ürünlerin ambalajı olarak kullanılır. Alüminyumdan üretilen metal kutular hem gazlı, hem de gazsız içeceklerin ambalajı olarak kullanılır.
Metal kutuların avantajlarını; ışık, hava ve suya karşı güçlü bir bariyer oluşturması, böceklere ve kemirgenlere karşı yeterli derecede sağlam ve dayanıklı olması, sterilizasyon için ısıtabilme ve hemen soğutma yapılabilmesi, uygun laklar kullanılarak gerekli şekilde işleme tabi tutulmuş ise içindeki ürün ile zararlı reaksiyona girmemesi, doğada en kolay yok olan malzeme olması olarak sıralayabiliriz.